Dieren communiceren allemaal op hun eigen manier. Honden doen dit door geluid te maken of met bijvoorbeeld hun staart te kwispelen. Het leren van deze manier van contact maken, maakt je een beter baasje.

Maar wat betekend het huilen of ‘zeuren’ van een hond? We zetten een aantal redenen op een rijtje voor je:

Stress

De belangrijkste reden waarom je hond een zeurderig of huilerig geluid zal maken is door de stress. Dat kan zijn omdat de hond niet meer snapt wat je bedoeld, te veel prikkels of wanneer de hond angstig wordt om alleen gelaten te worden. Verlatingsangst.

Onveilig

Als je een rondje gaat lopen en iemand anders met een hond tegenkomt en je eigen hond doet zijn oren naar achter, staart naar beneden, gaat rollen en weigert om oogcontact te maken dan ontbreekt het op dat moment aan zelfvertrouwen. Het huilen laat dan merken dat hij/hij zich niet zeker en veilig voelt op dat moment. Het leren socialiseren is hierbij erg belangrijk.

hond huilt

Verlatingsangst

Voor veel honden is het alleen in huis blijven een probleem. Honden willen graag bij mensen zijn en dat ten alle tijden. Sommige honden laten weten dat ze dit niet leuk vinden door de boel te slopen, maar andere doen dit door te huilen of te gaan blaffen. Een Hondencamera geeft je de mogelijkheid om kort te communiceren met je viervoeter, om het even uit de staat van angst te halen. Het maakt het ook makkelijk om te zien hoelang je hond eventueel wel alleen thuis kan zijn zonder dat het blaffen en huilen begint.

Pijn

Net als bij de mens kan een hond ook huilen wanneer het pijn heeft. Dit gebeurd bijna alleen bij directe pijn en bijna nooit als het chronisch of voor langere tijd is. Hiermee probeert hij aan te geven dat het niet goed zit en een bezoek aan de dierenarts kan de juiste uitkomst bieden.

hond huilt verlatingsangst

Aandacht

Voor veel hondenbezitters niet raar. Een hond is een gezelschapsdier en heeft zo af en toe aandacht nodig. De een meer dan de ander. Het huilen om aandacht kan snel over zijn, als je maar wat extra liefde en aandacht hebt.

0